Ballianei Prosecco Valdobbiadene DOCG Superiore Sui Lieviti Brut Nature 0,75 l
Kód: 996913Detailní popis produktu
Ballianei Prosecco Valdobbiadene DOCG Superiore Sui Lieviti Brut Nature je šumivé víno s bledě slámově-žlutou barvou. Ve vůni můžeme najít náznaky citrusů, akácie, broskve a jablka. Chuť je elegantní, vyvážená s delší dochutí.
Vinice uvedená na etiketě se nachází v oblasti Val Grande v Col San Martino a od roku 1948 je pečlivě střežena naší rodinou. Vysoká nadmořská výška a vystavení slunci v kombinaci s dlouholetými zkušenostmi v oblasti řízení této nepropustné svahové vinice nám umožňují získat velmi zralé hrozny, díky kterým se umíme dopracovat k obzvláště strukturovaným vínům s velkou minerálností. Výsledkem je upřímné víno s reziduálním cukrem a volným oxidem siřičitým blízko nuly.
Kvasinky usazené na dně umožňují neustálý vývoj vína v čase a také zajišťují jeho přirozenou ochranu.
Col Fondo nebo „Sui lieviti“ („sur lie“ francouzsky) = na kalech/kvasinkách. Je to jedinečný typ prosecca, které se vyrábí historickou metodou – druhotná fermentace se uskuteční v láhvi. Následně se víno již nepřefiltruje, jak je zvykem u klasických šumivých vín. Odtud také přezdívka nefiltrované prosecco, které je i vizuálně kalné. Odumřelé kvasinky, kaly, zůstanou v láhvi a výsledkem je jemně perlivé, krémové prosecco s plným tělem a specifickou chutí, které dominují chlebové, kvasinkové tóny.
Ocenění
Bronze - 68° Mostra Del Valdobbiadene Docg Di Col San Martino 2002
92 points - Falstaff Prosecco Trophy 2024
Párování
Vynikající aperitiv.
Servírování
Servírujte při 6 - 8° C.
Sklep
Az. Agr. Ballianei s.s., Valdobbiadene (TV) Itálie.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Prosecco |
---|---|
Typ: | Perlivé / Šumivé |
Metoda: | Charmat - Martinotti |
Odrůda: | Glera 95%, Bianchetta a Perera 5% |
Barva vína: | Bílé |
Přívlastek: | DOCG |
Obsah cukru: | Brut Nature |
Zbytkový cukr: | 0 g/l |
Obsah alkoholu: | 11,5 % |
Objem: | 0,75 l |
Teplota podávání: | 6 - 8°C |
Uzávěr: | Korek |
Vinařská oblast: | Valdobbiadene |
Země původu: | Itálie |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
V geografickém srdci oblasti Valdobbiadene - Conegliano DOCG rodina Ballianei pěstuje vinnou révu a vyrábí šumivá vína již více než čtyři generace. V roce 1966 se Balliana Antonio stal vlastníkem některých rodinných vinic a založila stejnojmennou zemědělskou společnost se smíšenou výrobou zaměřenou na víno - mléko - uzeniny a obiloviny. V průběhu let byly díky pomoci manželky Irmy a synů Luciana a Pierluigiho získány nové vinice a došlo k progresivní specializaci na výrobu šumivých vín.
Dnes Luciano spolu se svou ženou Stefanií vede firmu a obdělává asi jeden hektar lesů, čtyři hektary orné půdy a asi pět hektarů vinic na jedněch z nejstrmějších a nejvhodnějších míst v celé denominaci , kde je vinařství definováno jako hrdinské , s pomocí jejich dětí Angela a Mirco. Na enologickou část navazuje enolog Mirco , který v roce 2015 vystudoval institut GB Cerletti v Conegliano a v roce 2018 získal titul v oboru vinařství a enologické vědy na univerzitě v Padově se školicí stáží v Kalifornii. Díky svému nasazení a oddanosti své práci se v roce 2019 jako nejmladší člen připojil k historickému bratrstvu Valdobbiadene a byl mu udělen titul „Rytíř z Valdobbiadene“